. Ma Gedeon napja van.
Szemét ügy: rezsicsökkentés esztergomi módra – olvasói levél
2014-06-25 09:25:17
Szemét ügy: rezsicsökkentés esztergomi módra – olvasói levél

Szemét ügy: rezsicsökkentés esztergomi módra – olvasói levél

A Hírhatár szerkesztőségében ezúttal egy olyan olvasónk levele landolt, aki felháborítónak tartja a rezsicsökkentésnek álcázott hazugságot. Olvasónk beszámol az esztergomi szeméthelyzetről, illetve arról, hogy mit neveznek a városban rezsicsökkentésnek.

 

 

 

„Röviden megpróbálom összefoglalni mi a helyzet. Ez a "rezsicsökkentés esztergomi módra"nagyon sok embert érint, nyugdíjast, nem nyugdíjast, mindenkit, aki egyedül él. Korábban a testületi ülésen felmerült ez a kérdés, de csak találgattak, bizonyos, hogy egy 30 ezres városban, több ezerre tehető az érintettek száma.


Korábban, a legkisebb választható szemetesedény mérete 35l volt, ehhez le is gyártottak ennek megfelelő műanyag edényeket. Ezeket általában családi házban egyedül élő emberek, kisebb boltok használták szerződés alapján. Lakótelepen, aki egyedül élt az 35l-t választott, amelyik lakásban többen éltek ott 60-80-110 litert (ez csak elméleti edényméret volt) ezeket összeadva, kijött összesítés alapján nálunk pl. ahol én lakom 600 liter, de volt ahol kevesebb, volt ahol több, attól függően hányan éltek a házban, ill. a lakásokban, így ki lehetett választani a megfelelő szemetesedény méretet, ez elfogadható volt.

Ennek megfelelően, a "35 literesek" fizettek legutóbb 909 Ft-ot amint azt a saját február-márciusi csekkjeim tanúsítják:


A 10/2004.(IV.1.) önkormányzati rendelet módosítása a legkisebb hulladékgyűjtő edény méretét 60 literben állapította meg, melyből adódóan a "35 literesek" 1560 ill.1949Ft.-ot kénytelenek fizetni. (Az eltérés állítólag abból adódik, hogy az ürítések száma havi 4 vagy 5. Megjegyzem, hogy ez is új találmány, korábban havonta azonos összegek voltak.)



A családi házas, kis bolt stb."35literes" fogyasztó lehetőséget kapott, hogy a korábban megvásárolt 35 literes szemetesedényt eldobja, vegyen helyette 60 literest, vagy marad minden a régiben, de többet fizet.
A lakótelepeken semmi nem változott, miért vennénk nagyobbat, ha elegendő a korábbi, mit csináljunk a régi több száz literes szemetesedénnyel? Maradt az, hogy többet fizetünk.

Ahol én lakom ez egy társasház, lakik itt 40 személy, ha igaz lenne, hogy egy főnél 60 liter szemét keletkezik hetente, akkor ez 2400 liter lenne, heti két ürítés van, tehát 1200 literes edény kellene, de a korábbi 600 literes van, ez elegendő, ezt viszik el, semmi nem változott, csak többet fizetünk.

Én azt is jogilag támadhatónak érzem, hogy korábban Esztergomban mindenki az ESZKÖZ kft.-vel kötött szerződést, most is ugyanez a cég végzi a szemétszállítást, de most  a VERTIKÁL NONPROFIT ZRT számláz - lényegesen magasabb összeget - , mellyel nincs is szerződésünk.



A jún.19-én tartott önkormányzati testületi ülésen ezt a problémát - hogy olyan mennyiségű szemét szállítást számláznak,  amelyet valóságban nem szállítanak el, az önkormányzati rendelet módosításból adódóan -, szociális alapon kezelték, ilyen döntést hoztak. Véleményem szerint helytelenül, mivel tudtam, hogy ez a döntés várható, próbáltam előzetesen felhívni a Polgármester Asszony  figyelmét, eredménytelenül.


A döntés csak azokra a nyugdíjasokra terjed ki, akiknek nyugdíja 71.250 Ft alatt van kérelem alapján. 

A fentieken túlmenően az emberek igazságérzetét nagymértékben sérti az a kialakult helyzet, hogy mivel a 35 litereseket 60 liter megfizetésére kötelezték, de korábban 2-3-4-5 fős lakások nagy része 60 literre szerződött, így előállt az a helyzet hogy utóbbi lakástulajdonosok ugyanannyit fizetnek, mint az egyedülállók.

Én azt szeretném, hogy ennek a lehetetlen helyzetnek adjunk hangot, elképzelhetőnek tartom pertársaság megalakítását" -írta zárásként olvasónk, akinek nem kicsit van elege a rezsiátverésből.

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-06-25 13:10:09

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>